Hirdetés
Fontosak a stabil önkormányzatok PDF Nyomtatás E-mail
2018. május 30. szerda, 07:00

pogacsastibor04A kormány alapvetően fontosnak tartja, hogy jól működjenek, stabilak legyenek az önkormányzatok, e nélkül ugyanis nehezen képzelhető el jól, stabilan működő ország – jelentette ki a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára, Pogácsás Tibor.

Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke, Kaposvár polgármestere és Cser-Palkovics András, az MJVSZ társelnöke, Székesfehérvár polgármestere szakmai egyeztetésen vett részt a megyei jogú városok működését érintő kérdésekről Pintér Sándor belügyminiszterrel, miniszterelnök-helyettessel és Pogácsás Tibor illetékes államtitkárral. Az államtitkár azt mondta, a BM eddig is folyamatosan együttműködött az önkormányzatokkal, és a jövőben is ezt a gyakorlatot akarja folytatni. Néhány napja már találkoztak az önkormányzati szövetségek vezetőivel, akiktől azt kérték, fogalmazzák meg fontos javaslataikat az elkövetkezendő kormányzati ciklusra.

A keddi egyeztetésen a finanszírozás továbbfejlesztésével kapcsolatos kérdések hangzottak el. Az elmúlt hónapokban, években komoly munka folyt azért, hogy egy megfelelő feladatalapú önkormányzati finanszírozással tudjanak előállni. Ki tudnak dolgozni olyan módszert, amely a településeknek és a költségvetésnek is elfogadható – jelentette ki az államtitkár.

Szó esett a különböző méretű önkormányzatok együttműködési lehetőségéről is. A fővárosról és a megyei jogú városokról elmondható, hogy nemcsak a saját lakosságuk ellátásáért vállalnak felelősséget, hanem az agglomerációért is. Az ehhez szükséges fejlesztéseket az új Modern városok program egyértelműen elősegíti, a finanszírozási oldalt át kell gondolni. A belügyminiszter feladatként határozta meg a rendszeres találkozókat az önkormányzati szövetségekkel és a megyei jogú városok vezetőivel azért, hogy a költségvetés kialakításakor közösen tudjanak fellépni – jelezte Pogácsás Tibor.

Szita Károly azt mondta, ez egy látogatássorozat első állomása volt. Valamennyi minisztertől engedélyt kérnek, hogy felkereshessék, elsősorban azért, hogy az elkövetkező évek közös feladatairól beszéljenek. Egyúttal együttműködésüket, segítségüket is felajánlják a kormánynak – tette hozzá. Úgy fogalmazott, hogy kedden a településeknek legfontosabb miniszternél jártak, akinek köszönetet mondtak azért, hogy jóval stabilabban tudnak működni és gazdálkodni az önkormányzatok, mint két-három éve.

Áttekintették az előttük álló feladatokat, az egyeztetés egy része pedig a biztonságról szólt. Közvélemény-kutatási adatokat ismertetve az MJVSZ elnöke kijelentette, hogy a magyarok szubjektív biztonságérzete már három éve is magas volt, tavaly év végére azonban még erősebbé vált. Az erősödő migráció kérdését is érintették. Megköszönték a belügyminiszter útján a rendőröknek, hogy biztonságban tudhatják magukat, egyúttal a segítségüket ajánlották fel az illegális bevándorlás elleni küzdelemhez. A városaikban élő polgárok azon erős igényével is egyetértenek, hogy a kormány továbbra is tegyen meg mindent a migráció megállításáért - hangsúlyozta Szita Károly. Ha kell, módosítson alkotmányt, az MJVSZ támogatja ezt és azokat az új törvényeket is, amelyek célja a biztonság megteremtése.

Cser-Palkovics András kiemelte: a csaknem egyórás tárgyalás alapvetése az volt, hogy a megyei jogú városok soha annyi fejlesztési forrást és lehetőséget nem kaptak a kormányzattól, mint az előző években. Abban érdekeltek, hogy mind az európai uniós forrásokból, mind a Modern városok program keretében megvalósuló beruházások ütemezetten tudjanak előre haladni. Megállapodtak abban, hogy a megyei jogú városok javaslatait, ötleteit a jövő héten eljuttatják a belügyminiszterhez. Az önkormányzatok közösen tesznek meg mindent az állammal azért, hogy a települések még élhetőbbek és szerethetőbbek legyenek. Ehhez sok feladatot kell ellátni, ami összefügg a feladatfinanszírozással.

Üdvözlik és előrelépésnek tartják a korábban bevezetett új finanszírozási módszertant, a kapcsolódó kérdéseket áttekintik majd a minisztériumokkal – emelte ki Cser-Palkovics András. – Fontos alapgondolat, hogy ne csupán az állandó lakosságszámból induljanak ki a nagyvárosok esetében, amelyek térségi feladatokat látnak el, mert mindenkinek biztosítanak bizonyos szolgáltatásokat, aki az agglomerációban él.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hirdetés

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Tehát egy friss jelentés szerint 2010-től 50%-kal nőt a vezetők száma. Ez döbben... Tovább...
 • Tudtuk, hogy így lesz....nem kapunk béremelést...a választás előtt kellett volna... Tovább...
 • A kirúgások előtt nem a feladatokat, az ügyek számát kellett volna lecsökkenteni... Tovább...
 • Nagyon sajnálom, hogy a családok évében a gyermekes anyukákat kirugják. Tovább...
 • Sürgősen hozzá kell látni egy újabb sztrájk megszervezéséhe z, de nem egy napos ... Tovább...
 • Ja és még valami.Most addig várnak az összes járandóság kifizetésével(r uhapénz,... Tovább...
 • Konkrétan az Államkincstár vezetőségének a leépítését kellene átgondolni,és nem ... Tovább...
 • Az államkincstárná l egyes szervezeti egységek működését, már most is zavarja a ... Tovább...
 • Igazad van, én kérek elnézést! A *** így még ***abb lesz! Tovább...
 • Nem jól számoltál, mert a 800-ból még lejön a munkáltatót terhelő járulék... Tovább...
 • Én is azon gondolkoztam, hogy mi volt ezen sikeres? Senki nem áll a szakszerveze... Tovább...
 • A konzultáció a nagy kormányunk Nemzeti Konzultációjáho z hasonlóan eleve hülye ... Tovább...
 • Engem speciel nem kérdeztek meg, és még csak nem is hallottam erről a konzultáci... Tovább...
 • Ez már megint egy mekkora baromság! Kiegészítő bérrendezési alap. Az meg mi a tö... Tovább...
 • Ha kitart ez az "EU" nem küldi a pénzt bizonyos dolgok miatt akkor a "majd megl... Tovább...