Hirdetés
Kutyának sem kellenek az ajándéktelkek: így fuccsolt be a vidékmentés PDF Nyomtatás E-mail
2018. február 28. szerda, 10:00

faluA néhány éve bevezetett Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) nem csak a családok, de egyes települések fantáziáját is megmozgatta. 2016-ban ugyanis sorra bukkantak elő olyan – jellemzően kevés lakossal rendelkező, fogyó népességű – falvak, városok, ahol ingyen vagy jelképes összegért ajánlottak építkezési telkeket főleg fiataloknak.

Mindezt annak érdekében, hogy azok akár CSOK kedvezményt igénybe véve költözzenek az adott településre, ott folytatva életüket. A felajánlások óta már lassan két év telt el, éppen ezért a Pénzcentrum utánajárt, milyen eredményeket értek el akcióikkal a helységek.

Bár az ingyen építkezési telkek felajánlása nem új keletű dolog Magyarországon, 2016-ban mégis gombamód szaporodott azon települések száma, ahol ingyen vagy jelképes összegért ajánlottak fel építkezési telket jellemzően fiataloknak, annak érdekében, hogy azok CSOK igénybevételével betelepedjenek és az adott településen folytassák életüket. Az azonban már 2016-ban is látható volt, hogy a jellemzően kevés lakossal rendelkező, fogyó népességű települések helyzete nem egyszerű, és hiába az ingyen telkek, nehezen tudnak potenciális családokat magukhoz csábítani. Ennek összetett okairól azonban majd később.

Először lássuk azoknak a településeknek a névsorát, melyek 2 évvel ezelőtt leginkább azzal kerültek be a hírekbe, hogy CSOK-os ingyen telkeket hirdettek meg fiataloknak. A teljesség igénye nélkül ilyen volt Óhíd, Balassagyarmat, Komló, Izmény, Ásotthalom, Jászapáti, Makó, Gyula, és Füzesgyarmat is. A felsorolt települések közül többeket is megkerestünk azzal, hogy számoljanak be a meghirdetett betelepítési program eredményességéről. Lássuk mire jutottak a CSOK hullámait meglovagolni kívánó falvak és városok.

A cikk itt folytatódik

 

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+8 #2 Vidéki 2018-03-01 10:59
Egyetértek az előttem szólóval. Lehetőségeket, pénzügyi támogatásokat, munkahelyeket, megfelelő minőségű utakat, minőségi tömegközlekedés t stb. kell biztosítani elsősorban a falvaknak. Ellenkező esetben a falvaknak végük, minden épkézláb fiatal elmenekül onnan. Be kell fejezni a központosított ipartelepítést, különösen olyan nagy városok esetén, ahol már 100 km-es körzetben sincs szabad munkaerő. Miért nem lehet oda telepíteni az ipart ahol nagy a munkanélküliség , pl. Észak-Magyarors zág, Észak-Alföld, Dél-Dunántúl?
Idézet
 
 
+8 #1 Gyenes Zoltán 2018-03-01 09:47
A lakhatás csak egy szelete az emberhez méltó életnek. A lakást fenn kell tartani a közüzemi és egyéb kiadásokat fedezni kell.Kell munkahely és nem csak "egy bites" lehetőség.Kelle ne egy világos végrehajtható vidékstratégia, mely komplex és nem a pénz- és erőforrásaink lenyúlásáról szól. Be kellene fejezni a vidéki közigazgatás, egészségügy, oktatás stb. tudatos vagy csak dilettáns hozzá nem értésből adódó leépítését. Minden,- a vidéki közösség megélhetését biztosító -közvagyon felett vissza kell adni az önrendelkezést. Beleértve az erdő és földvagyont a vadállományt a vizek fölötti rendelkezés jogát.A természeti értékek társadalmi hasznossága alapján a védett területek, nemzeti parkok léte jelentsen plusz forrást az ott élő közösségeknek. Az öncélú, politikusokat és haveri köröket istápoló vagyonosztogatá st el kell számoltatni, az elorozott "lopott jószágot" vissza kell adni a köz javára.E program nélkül nem történik meg a vidék Magyarországána k felemelkedése, sem anyagi, sem erkölcsi vonatkozásban.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hirdetés

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Whats up very cool blog!! Man .. Excellent .. Wonderful .. I will bookmark your ... Tovább...
 • Ha a kormány nem tud a falvak 20-30 km-es körzetében normális munkahelyet biztos... Tovább...
 • Ez egy választási ígéret volt mint a 12000 Ft fűtéstámogatás amelyből az ügy jel... Tovább...
 • https://www.hirstart.hu/hk/20180619_igy_valtozna_meg_jovore_a_cafeteria-rendszer... Tovább...
 • "ehelyett inkább külföldre mennek, mert önállóan képtelenek megteremteni az első... Tovább...
 • Forrást biztos hogy lehetne rá találni, egyszerűen akarat nincs rá ez már tisztá... Tovább...
 • 10 év az a nyolc!!! Tovább...
 • pffff Tovább...
 • Talán a megoldás az lenne, ha valamennyien egyszerre állnánk fel. Végleg..... Tovább...
 • Tisztelt szerkesztőség ez a hír egy bugyuta újságíró szövegértelmezé si zavara m... Tovább...
 • Nem szégyenlik magukat.10. éve nem volt béremelése a köztisztviselők nek és ezt ... Tovább...
 • Kedves Liga és Munkástanácsok! Igenis egységes javadalmazási rendszert kell beve... Tovább...
 • Mielőbbi béremelést a köztiszviselőkn ek!!!Ideje már észheztérni 8 év után!!!!! Tovább...
 • Fáj nekik a hipa, mert azt a jó magyar szokás szerint nyereséget eltüntető cégek... Tovább...
 • "2011-ben a kormánypártok „kőbe vésettnek” tekintettek, arról Orbán Viktor is úg... Tovább...