Hirdetés
Mulasztásos törvénysértés számos önkormányzatnál PDF Nyomtatás E-mail
2018. január 23. kedd, 08:15

epitszerNagyobb odafigyelést igényel építtető és tervező részéről egyaránt az új építési és településképi követelmények betartása – hangzott el a településképi rendeletről és arculati kézikönyvről szóló konferencián. Azokon a településeken, ahol ezek a dokumentumok nem készültek el, az önkormányzatnak jelenleg nincs beleszólása abba, mi épül.

Valószínűleg sokat jelentett a helyi önkormányzatoknak, hogy az eredeti határidőhöz képest három hónappal tovább, azaz múlt év végéig volt lehetőségük településképi rendeletük és településképi arculati kézikönyvük megalkotására – mondta Jámbor Attila ügyvéd az Építésijog.hu minapi konferenciáján.

Ugyanakkor a szakportál szerkesztője szerint szép számmal vannak olyan helyhatóságok, amelyek a rendeletet és kézikönyvet mostanáig sem készítették el. Ezek a települések mulasztásos törvénysértést követtek el, és végső esetben az illetékes kormányhivatal alkotja meg a dokumentumokat.

Jámbor Attila kifejtette, bár ezek az önkormányzatok bírságot is kaphatnak, az igazi „szankció” számukra az, hogy jelenleg nincs beleszólásuk abba, mi épül a területükön. Az arculati kézikönyv csupán szemléltető eszköz, nem jogszabály, amely a helyi rendeletnek ágyaz meg. Kiemelte, hogy a szabályozás új rendszerében az építtetőnek és a tervezőnek is körültekintőnek kell lenni, mert fontos feladataik vannak.

Bárminemű építési munka előtt – legyen az engedélyköteles vagy az egyszerű bejelentés hatálya alá tartozó – gondosan tájékozódni kell a helyi településrendezési és településképi előírásokról.

Jámbor Attila jelezte, ha egyszerű bejelentés esetén 15 napon belül nem válaszol a hatóság, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy szabályos lesz az épület. Mivel az építtető más módon nem kap értesítést, a szakember azt javasolta, hogy az elektronikus építési napló hatósági felületét is rendszeresen figyelje az építtető, hogy érkezett-e valamilyen értesítés.

Agócs Ilona, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala jogi főreferense előadásában azt hangsúlyozta, hogy idén január 1-jétől már nem alkalmazható más településképi követelményt tartalmazó településrendezési eszköz egy adott helységben, a korábbi önkormányzati rendeletek ugyanis hatályukat vesztették.

Baksa Lajos településmérnök arról beszélt, hogy az új szabályozás célja az előzetes hatósági engedélyezés körébe tartozó ügyek mérséklése, a bürokráciacsökkentés volt. Ezzel együtt a hatóságok utólagos – szúrópróbaszerű – ellenőrzési jogkörei erősödtek.

(Magyar Idők)

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hirdetés

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Mit kellene csinálni? Április 8-án sztrájkolni. Tovább...
 • Érdemi béremelést a köztisztviselők nek!!! Nem értitek vezetők?! Mit kellene még... Tovább...
 • Teljesen egyet értek. Ahol én élek (észak-keleti országrész),csa k a közfogi ado... Tovább...
 • Milyen ország ez?! A köztisztviselők 5. alakalommal kénytelenek sztrájkolni, mer... Tovább...
 • Évek óta forog az ügy saját tengelye körül. Holott a megoldás egyszerűbb mint hi... Tovább...
 • miért értetlenkedsz? már meg is válaszoltad! :) Tovább...
 • Én azt mondom lassan, hogy nemhogy a béremelésért kell harcolni, sztrájkolni, ha... Tovább...
 • Az ez feletti cikkben éppen a bürokrácia - -bürokraták számának csökkentésének k... Tovább...
 • Köztisztviselők ént mondom - elég volt a szegénységből! Béremelést azonnal, külö... Tovább...
 • Nagyon jól mondod, április 8-án betegnek kell lennünk! Tovább...
 • Hiába emelik fel az illetményalapot 60 eFt-ra, mint ahogyan a 2. számú hozzászól... Tovább...
 • A következő sztrájk napjára tennék javaslatot: egy szép tavaszi vasárnapra, mond... Tovább...
 • Erősen hajlok rá, hogy Ausztriában folytassam. Ott legalább megbecsülnek. Polgár... Tovább...
 • Az itt a legnagyobb baj, amellett, hogy a "nagy" fidesz részéről semmi hajlandós... Tovább...
 • Minden tiszteletem a sztrájkot megszervező Köztisztviselők Szakszervezetéé és a ... Tovább...
Hirdetés