Hirdetés
Önkormányzatok: kivéreztetés után kivégzés? PDF Nyomtatás E-mail
2017. november 27. hétfő, 08:00

lengyel robert siofok01A rendszerváltás hátba döfése, egyik fontos vívmányának elárulása volna, ha valóban megszüntetnék a kistelepülések önállóságát – így reagált Lengyel Róbert független siófoki polgármester, a Magyar Polgármesterek Közössége (MPK) elnöke zuglói kollégája, Karácsony Gergely, valamint Juhász Péter minapi, közös sajtótájékoztatójára – írja az alfahir.hu.

„Már maga Tarlós István főpolgármester sem tagadja, hogy az „Orbán-terv” értelmében Budapesten három-négy kerület maradna, vidéken pedig még drasztikusabb változások jönnének, technikai végrehajtó személyzetté silányítanák az önkormányzati dolgozókat, a gazdasági és más döntések nem helyben születnének meg” – mondta Karácsony Gergely zuglói polgármester.

Arról az elképzelésről, hogy a kétezer fő alatti települések önállóságát megszüntetik, régóta hallani. „Az önkormányzati rendszert az elmúlt nyolc évben fokozatosan alakítják át tanácsrendszerré – így Karácsony. – Fontos feladatokat és súlyos pénzeket vont el az állam a településektől, az a cél, hogy a pártközpontból mondhassák meg, hogyan működjenek az önkormányzatok. S hogy a fejlesztések se a helyi önkormányzatok döntésén, jó pályázatian múljanak, hanem inkább kegyet gyakoroljon a kormány, ha forrást juttat egy-egy településnek. Az is a tétje a jövő évi választásnak: lesz-e szabad önkormányzatiság? Vissza kell adni az önkormányzatok, a demokratikus önkormányzati társulások jogosítványait, nem akarjuk, hogy újra eljöjjön a tanácselnökök, elöljárók, pártkáderek, kijáróemberek világa”.

„Mindent és mindennek az ellenkezőjét is el tudom képzelni ma Magyarországon – reagált Lengyel Róbert MPK-elnök. – Ha csak elvi szinten is felmerült az önkormányzatok „kivégzése” (mert a lassú „kivéreztetése” már zajlik…), az a rendszerváltás hátba döfése, hiszen egyik fontos vívmány volt, hogy az önkormányzatok maguk dönthessenek a sorsukról, a saját pénzük felhasználásáról, a lakosság által választott képviselők útján.”

A zuglói és siófoki polgármester és más településvezetők is felhozták vészjósló példaként az önkormányzatok nyakába kényszerített ASP-rendszert, amit már számos településen kötelező volt bevezetni, másutt január elsejével térnek át rá. Megírtuk: az önkormányzatok pénzügyi adminisztrációját központosító ASP-ről egy, nem a nyilvánosságnak szánt, de kiszivárgott tanulmány azt írta, hogy „szűkíti a hivatali feladatokat, s megvalósulhat a hivatalok összevonása, a központi kontroll, ellenjegyzés kialakítása. Cél az önkormányzati eladósodottság megakadályozása, a korrupció megfékezése, az átláthatatlan, nem hatékony működés visszaszorítása, vagyis a szabványosítás, a kontroll, a centralizálás. A központi ASP biztosítja, hogy az önkormányzatok szoros kontroll alatt működjenek…”

„Az ASP-rendszer hamarosan úgy omlik össze, mint a kártyavár”– helyezte kilátásba egy észak-somogyi község független polgármestere. Náluk már bevezették a központi adminisztrációt és állítása szerint több dolgozójuk a fölmondását fontolgatja a használhatatlan, rengeteg adminisztrációval, pluszmunkával járó rendszer miatt. „Ha nem adjuk le az adatokat határidőre, jön a büntetés; nonszensz, hogy az államkincstár szabja ki a 3-600 ezer forintos tételeket azokra az önkormányzatokra, melyek amúgy is a túlélésért küzdenek, napról-napra élnek. Büntetni igen, segíteni azonban nem tud az államkincstár sem, amikor kérdezünk az ASP-rendszerről, arra nincs válasz”.

A kistelepülési polgármester szerint is minden abba az irányba megy, hogy elsorvasszák a kisebb helyi önkormányzatokat. „Kilenc éve változatlan a köztisztviselői bértábla, a kormányhivataloknál egy kezdő munkatárs fizetése a duplája, mint a polgármesteri hivatalok legrutinosabb dolgozóié, az önkormányzatoknál lassan nem marad pénzügyes, közben az önkormányzati feladatokat és pénzeket is egyre inkább elvonják, valóban kiüresednek így a helyhatóságok. És újra visszatérhet a régi világ, vagyis ha egy szeméttárolót akar egy falu építeni, akkor az elöljáró bemegy a járási pártközpontba, ahol megmondják neki, hogy mikor kaphatják meg és ki fogja csinálni...”

A fideszes Schmidt Jenő által elnökölt Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) e közben azt méri fel tagjai körében, hogy 2019 után hány polgármester tervezi visszavonulását, nem titkoltan arra is gondolva, hogy ha valóban megszüntetik a kistelepülések önálló hivatalait. A TÖOSZ-elnök szerint sokan lehetnek, akik a 60. életévüket elérve egy újabb ciklust már nem vállalnának be; azt javasolja a TÖOSZ, hogy mint korábban, újra állítsák vissza számukra a korhatár előtti nyugdíjba vonulás lehetőségét.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
0 #8 választások napján 2017-12-13 08:14
Kíváncsi lennék mit tenne a "kormány", ha az országos sztrájk a választások napján lenne. Se jegyző, se köztisztviselő nem menne be. Nem rendeznék be a szavazóhelyiség eket, nem nyitnák meg azt kora reggel. Akkor megadnák a fizetésemelést?
Idézet
 
 
+4 #7 Bizakodó 2017-12-02 06:17
A mi kis falunk (jelenleg 175 fős lakosú) hatalmas fejlődésem ment át a rendszervázást követő, közel 3 évtizedben.
Itt a polgármester mindenki ügyeit intézi, mindenki személyes problémájára megoldást igyekszik találni. Ha kell hivatalos ügyekben, orvosi ellátáshoz jutásban, rendezvények szervezésében, de még egyéni, olykor személyes, lelki problémák esetén is készségesen segít.
Falunkban minden megtalálható, ami a nyugodt, biztonságos élethez szükséges.
De az jelenti a az igazi biztonságot, hogy mindig van kihez fordulni helyben.Reméljü k, megmaradnak a kistelepülési polgármesterek, nem tesz faluromboló intézkedéseket, törvényi szabályozásokat a Kormány...
Idézet
 
 
+4 #6 Minden szép, minden jó 2017-11-29 11:12
Most már igazán kíváncsi vagyok mi lesz ennek a vége. Erősen múlik tényleg a Fidesz 2/3-án, hogy lőttek-e az önkormányzatisá gnak vagy sem. 17 éve kezdőként kerültem a helyi közigazgatásba, bejártam ranglétrát, 2. ember vagyok a hivatalban, és egyáltalán nem látom, hogy mit hoz a jövő. Szerencsémre jogász vagyok, így állás csak idő kérdése, de mi lesz itt többekkel, ha bedarálás lesz. És ez még csak a hivatali oldal. Mi lesz a valódi önkormányzatisá ggal, a helyi érdekek érvényesítéséve l, akár adott esetben a pártpolitikával szemben? Nagyon kíváncsi vagyok mi lesz ebből.
Idézet
 
 
+1 #5 Vidék 2 2017-11-29 08:55
Vidéki ! Mindenre találnak megoldást. Az, hogy jó-e vagy sem az már nem érdekli Őket.
Idézet
 
 
+9 #4 Gyenes Zoltán 2017-11-28 09:03
Ez így nem fog menni.Azt azért látni kell, hogy a riogatás mögött mi a szándék.Nyilván a korbács és mézesmadzag taktikával állunk szembe. Mi akik a múlt rendszerben is megtapasztaltuk a"külön törődést" döbbenten csodálkozunk rá az új nemzedék "bűnismétlésére ". Hosszútávon ez nem lesz sikeres, hisz megindított egy kontraszelekció s folyamatot a közigazgatásban , de az élet minden területén. A költő szavaival élve:Babits Mihály: Jónás könyve
...."De böjt s jámborság néked mint a pélva,
mert vétkesek közt cinkos aki néma...."
Idézet
 
 
+7 #3 Vidéki 2017-11-28 07:45
Arra azért kíváncsi lennék, hogy a kisebb önkormányzatok megszüntetése után a járási központból hogyan tudnak ellátni, felügyelni, ügyeket intézni 30-40 településen? 1000 különféle helyi probléma lehet, amit csak ott helyben tudnak megoldani, mi van akkor, ha egyszerre mind a 40 településen kell intézkedni valamiért?. Hogyan bonyolítják le a választásokat hely hivatalok, köztisztviselők nélkül?
Idézet
 
 
+4 #2 Anno2 2017-11-27 21:31
Kedves "kételkedő"! Valószínűleg: igen ☹
Idézet
 
 
+4 #1 kételkedő 2017-11-27 18:41
Információt!!!!!!!!


A választás után utilapu? Jönnek a járási szakértők?????
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hirdetés

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Megint egy olyan probléma melyet látványosan, meg lehetne oldani, ha nem kőbaltá... Tovább...
 • Kíváncsi lennék mit tenne a "kormány", ha az országos sztrájk a választások napj... Tovább...
 • Kíváncsi lennék mit tenne a "kormány", ha az országos sztrájk a választások napj... Tovább...
 • A munkánkat becsülettel elláttuk és ellátjuk. Mit vétettünk az államnak, hogy il... Tovább...
 • Mert igyen jól lehet, majdan a falvakon kisbiróskódni és uram bátyámozni! A "par... Tovább...
 • Komolyan kérdezem, hogy miért jó a mindenkori hatalomnak ha a vidéki önkormányza... Tovább...
 • EMIGYEN VIDÉKIESEN KELL A KÖZPONTOSÍTÁST MEGCSINÁLNI 2020-RA. MAJDAN A JÁRÁSOK M... Tovább...
 • Nem lehet, hogy éppen ez a cél? Tovább...
 • Önkormányzati köztisztviselők ént a magam és még 37.000. köztisztviselő nevében ... Tovább...
 • Nem a VOSZ által közölt adatokkal van baj hanem a belőle levont következtetések ... Tovább...
 • Magam is közszolgálati dolgozó vagyok, tisztviselő már évek óta. Valahogy nem ve... Tovább...
 • Kedves "Vidéki", tájékoztatnálak , hogy nekem, mint kormánytisztvis előnek, több... Tovább...
 • A mi kis falunk (jelenleg 175 fős lakosú) hatalmas fejlődésem ment át a rendszer... Tovább...
 • Vigyázzunk a számokkal " 700 ezer önkormányzati dolgozónak" ez így félrevezető. ... Tovább...
 • Nem lesz emelés. Lemondtak rólunk. Legalább annyi tisztesség lenne, hogy elmondj... Tovább...
Hirdetés