Hirdetés
Újabb kormányablakkal bővül a Monori Járás PDF Nyomtatás E-mail
2017. augusztus 22. kedd, 08:00

kormabAz ügyfél igényeknek megfelelően újul meg időről-időre a Monori Járási Hivatal. Az újabb kormányablak megnyitása mellett aktuálissá vált 25 év alatti fiatalok képzése és foglalkoztatása, a nevelőszülő képzések népszerűsítése, illetve a védőnő és orvos hiány leküzdése ‒ mondta el Husz Enikő Judit, a Monori Járási Hivatal hivatalvezetője a Rádió Orient műsorában.

A Monori Járási Hivatal 150 dolgozója 12 településre kiterjedve látja el munkáját. A hét osztállyal dolgozó járás közül a Hatósági, a Kormányablak, valamint a Gyámügyi Osztály munkája kizárólag a Monori Járásra korlátozódik. A Foglalkoztatási és a Földhivatali Osztály munkája kettő járásra, míg Népegészségügyi és az Állategészségügyi Osztály munkája három járásra terjed ki. Kormányablak kizárólag Monoron működik, amelynek munkáját a gyömrői okmányiroda segíti. Utóbbi kormányablakká való átalakulása azonban rövidesen várható, mivel július 11-vel megszűnt a lakhelyhez kötött lakcímbejelentés. Az ügymenet országos illetékességűvé válásával minden járásban biztosítani szükséges az ügyfelek számára a gyors ügyintézést. A járás lakóinak komfortos ügyintézését továbbá segíti két ügysegéd, akik összesen nyolc települést látnak el jellemzően pár órában. Ugyanezt a célt hivatott ellátni a Magyar Államkincstár kihelyezett ügyfélpontja, amely hetente három alkalommal áll a kliensek rendelkezésére. Szerdánként pedig a Daköv Kft. – vízügyi szolgáltató – elérhető az ügyfelek számára – mondta el Husz Enikő Judit, a Monori Járási Hivatal hivatalvezetője a Rádió Orient műsorában.

A Foglalkoztatási Osztály legfontosabb feladata a munkaerőpiaci helyzet javítása, amelyet eredményesen látnak el, hiszen a monori és vecsési járásban az elmúlt évek adatai alapján egyre pozitívabb eredményt mutat a munkanélküliségi ráta.

Husz Enikő Judit hivatalvezető elmondta: a munkáltatók igényeinek megfelelő munkaerő képzést a VEKOP pályázatik egyike segíti a járásban. Az ifjúsági garancia program a 25 év alattiak számára biztosít lehetőséget arra vonatkozóan, hogy a fiatalok a munkaerőpiaci igényeknek megfelelő képzésekben vegyenek részt. A tanfolyamokon keresztül lehetőségük van többek között az ügyintézői, az eladói vagy éppen az adatrögzítői munkakört elsajátítására.

A Népegészségügyi Osztály szakmailag stabil lábakon áll köszönhetően a tisztifőorvosi munkának, azonban a konkrét egészségügyi ellátás tekintetében a három járást lefedő hivatal folyamatosan küzd a védőnő és háziorvos hiánnyal. A problémát főként helyetesítéssel oldják meg, hiszen a betegek egészségügyi ellátása nem maradhat el.

A Gyámügyi Osztály a nevelőszülőhiánnyal kénytelen szembenézni, amely Pest megyében kiugróan magas. A családból kiemelt gyermekek elhelyezését tovább nehezíti az az érvényben lévő jogszabály, miszerint a kiemelt gyermeket korábbi lakóhelyének 50 kilométeres körzetében köteles elhelyezni a hatóság, illetve a 12 évnél fiatalabb gyermekek a törvény értelmében kizárólag családnál kerülhetnek elhelyzésre. A Gyámügyi Osztály karöltve a Fővárosi Gyermekvédelmi Szakszolgálattal igyekszik megoldani a problémát, azonban a nevelőszülői képzésekre. nincsen elegendő, vagy alkalmas jelentkező. A kiemelés már egy végső lépés a veszélyben lévő gyermekek esetében, hiszen eredendően a szakszolgálat feladata az, hogy elhárítsa az esetleges kockázatot, amely a kiskorú testi vagy lelki fejlődésének útjába állhat. A gyámügyet egy központilag meghatározott jelszőrendszer segíti a segítségnyújtásban, hiszen elsődlegesen a védőnő, az orvos és a pedagógus feladata, hogy probléma esetén jelzést tegyen a hatóságnál ‒ zárta a szavait a hivatalvezető.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hirdetés

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Az az orvos, aki az alapellátásban háziorvosként szeretne dolgozni közalkalmazot... Tovább...
 • Bizony ez óriási probléma, és sajnos egyre csak nő a betöltetlen háziorvosi prax... Tovább...
 • És vajon a jegyző, mint olyan marad-e? Az önkormányzatisá got lehet máshogy is k... Tovább...
 • Arról nem beszélnek, hogy mi lesz a kis önkormányzatok hivatalaival! Lesz összev... Tovább...
 • Be kell látni, ha nem ülnek polgármesterek a parlamenti patkóban, akkor a telepü... Tovább...
 • A mindenkori politikai vezetésnek azt kellene tudomásul vennie, hogy a település... Tovább...
 • Tisztelt "Agglomerációs csőcselék"! Amit ír abban sok az igazság, de azt is nézz... Tovább...
 • Én nem aggódom. Ez most világszerte jelenség, kiürülnek a falvak, visszaveszi ma... Tovább...
 • Nevetséges ez a folyamatos hátramutogatás, "emúttnyócév" ami már "emútt 10" lett... Tovább...
 • Ha a kormány nem tud a falvak 20-30 km-es körzetében normális munkahelyet biztos... Tovább...
 • Ez egy választási ígéret volt mint a 12000 Ft fűtéstámogatás amelyből az ügy jel... Tovább...
 • https://www.hirstart.hu/hk/20180619_igy_valtozna_meg_jovore_a_cafeteria-rendszer... Tovább...
 • "ehelyett inkább külföldre mennek, mert önállóan képtelenek megteremteni az első... Tovább...
 • Forrást biztos hogy lehetne rá találni, egyszerűen akarat nincs rá ez már tisztá... Tovább...
 • 10 év az a nyolc!!! Tovább...