Hirdetés
Sikerrel tárgyalt a semmiről a kormány és az önkormányzati dolgozók szakszervezete PDF Nyomtatás E-mail
2017. július 31. hétfő, 07:30

egysegA múlt heti sztrájk után a Belügyminisztériumban már második fordulóban tárgyalt az önkormányzati tisztviselők bérköveteléseiről a szakszervezet, azonban a kormány egyelőre nem mutatott be ajánlatot, így nem igazán haladtak előre az egyeztetések. Valószínűleg nyár végéig, az első kormányülésig várni kell, míg történik valami – írja a portfolio.hu. 

Július 17-én ötezernél is több tisztviselő és műszaki, gazdasági segítő sztrájkolt két órán át több mint 100 polgármesteri hivatalban. Azóta a BM az általuk ismert létszám és költségvetési adatok alapján előzetes kalkulációkat végzett a követelt béremelési változatok költségigényéről és ezt megküldte az Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének.

Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár a tanácskozáson arról beszélt, hogy van olyan lehetőség, hogy az önkormányzatok szabadon emeljék a tisztviselőik illetményét. Boros Péterné szakszervezeti elnök ugyanakkor felhívta a figyelmet, ez csak akkor lehetséges, ha van miből, és egyébként is, ez a jogszabály akkor született, amikor az MKKSZ az első sztrájkját megszervezte. Úgy véli, a kormány ezzel nem oldotta meg a problémát.

Pogácsás Tibor az egyeztetésen felidézte az önkormányzati adósságok állami átvállalását, szerinte a járási hivatali hatáskörök bővülése csökkentette az önkormányzatok terheit, és az intézmények, iskolák korábbi működtetési plusz támogatása is az önkormányzatoknál maradt.

Boros Péterné leszögezte, hogy kormányzati ajánlat nélkül nehéz az egyeztetés, ugyanis anélkül a tárgyalás teljesen meddő.

Pogácsás Tibor kijelentette: a kormány érzékeli, hogy az önkormányzati dolgozók helyzetén javítani kell. A kormány folytatni kívánja az egyeztetést: remélik, hogy augusztus 24-ig, az első kormányülésig eredményre lehet jutni.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+9 #13 megmondta 2017-08-02 09:45
Államtitkár Úrnak üzenem:
1. Az önkormányzatok adósságait nem a hivatalban dolgozók halmozták fel, hanem a megválasztott - sokszor pártszínekben ténykedő - helyi képviselők. Mi köze a kettőnek egymáshoz? Nem tetszettek jelezni helyi párttársaiknak, hogy óvatosan a hitelekkel, kötvényekkel?
2. A járáshoz áttelepített hatáskörök helyett kaptunk vissza másokat, és a nyakunkba egy halom olyan feladatot, ami nem kis terhet jelent (pl. KCR, ASP, SZIP, kiemelt beruházások, KÁBER, elektronikus ügyintézésre felkészülés, stb.). Dömpingben nyomták ki a pályázatokat, amiknek a megvalósításáho z szintén rengeteg munkára van szükség. Tíz, száz milliókról, másutt milliárdokról beszélünk. Vajon kit vesznek elő, ha támogatás megvonásra/csök kentésre/vissza fizetésre kerül sor? Igaza van Önkormányzati köztsztviselőne k abban is, hogy a létszám sok helyen csökkent, sőt az üres álláshelyeket is "szépen kérték".
3. Nem maradt az önkormányzatokn ál plusz forrás. Sőt, egyre több az olyan kötelező feladat, ami egyáltalán nem, vagy alulfinanszíroz ott.
Idézet
 
 
+7 #12 Egy valaki 2017-08-01 13:36
" #7 Köztisztviselő2 "

Persze, hogy azok is le vannak ejtve, azért írtam a középfokú végzettséget mert ott óriási a szakadék és annyival nem tesznek kevesebbet mint amekkora a köztük lévő különbségtétel. Sok esetben előfordul, hogy ugyan azon munkát végzik a felsőfokú és a középfokú végzettségűek, de a bérekben óriási az eltérés, pedig tök ugyan azt csinálják. Bár ahogy haladunk előre már egyre kisebb ezen szakadék mivel ezen fantasztikus bértábla már elvérzett. Lassan mindenki garantált bérminimumot fog kapni...
Idézet
 
 
+6 #11 köztisztviselő2 2017-08-01 11:58
Azt kellene megnézni, hogy az elvitt hatásköröket hogyan tudják ellátni a segítségünk nélkül. Szerintem sehogy sem. Két diplomával nyugdíj előtt 160000 Ft-ért. Mi vagyunk az utolsó fecskék. Nem hiszem, hogy egy vagy két év múlva lesz még köztisztviselői réteg, de szerintem ez a cél. A rendszerváltásk or az volt a cél, hogy mindent helyben kell intézni, akkor most hogy is van ez?
Idézet
 
 
+3 #10 Önkormányzati köztsztviselő 2017-08-01 11:35
Az a baj ezzel a sztrájkolással, hogy azon a munkahelyen megengedhető ez a véleménynyilván ítási forma, amely ellenzéki színekben mozog. Azt azért senki nem gondolja komolyan, hogy a többiben meg olyan emberek dolgoznak, akik 9 évet béremelés nélkül az inflációval dacolva és nevetve fütyülve rá, mindeközben megbecsültnek érezve magukat családjukat pusztánleértéke lt áruval etetve nem érzik érintve magukat.Vérlází tó.
Idézet
 
 
+4 #9 Köztisztviselő 2017-08-01 11:25
A közalkalmazott sorstársaknak javasolnám, hogy csatlakozzanak a következő sztrájkhoz, együtt erősebbek vagyunk.
Idézet
 
 
+11 #8 valódi sztrájk 2017-08-01 11:00
Ez a fajta sztrájk nem sokat ér, erre oda se figyel senki, arról nem is beszélve, hogy a munkát végül úgyis elvégezzük. Hatásosabb lenne, ha országgyűlési választás napján sztrájkolnánk. Oldja meg a Kormány a választás lebonyolítását, van hozzá elég nagy apparátusa!
Idézet
 
 
+6 #7 Köztisztviselő2 2017-08-01 10:54
"Pl: középfokú végzettséggel a jövőre behozni kívánt 180.500 forint garantált bérminimumhoz 0 - 30 évnyi munkaviszony között mindenki ugyan azt fogja kapni.
Mindenki a lelkiismerete szerint döntse el mennyire fair ez."

Nem csak a középfokú végzettségel rendelkezők lesznek "lealázva" a 180.500 forint minimálbérrel, hanem már a főiskolai végzettségúek is. Én csak megköszönni tudom Magyarország Kormányának, hogy szakirányú főiskolai végzettséggel, +mérlegképes végzettséggel (amit annyi idő megszerezni, mint egy főiskolai diplomát+még a regisztráció ami gyakorlathoz kötött) na és persze 11 év közszolgálati munkaviszony után 34 évesen minimálbért fogok keresni, akárcsak az aki 0 gyakorlattal fog kezdeni a jövőben! Ezt csak megköszönni lehet!
Idézet
 
 
+2 #6 szkepti-kuss 2017-08-01 10:54
Nem akarásnak, nyögés a vége...
Még a fülemben csengenek Lázár úr szavai, melyeknek a lényege, hogy a köztisztviselők et ő személy szerint még a régi rendszer megszüntetendő hagyatékának tekinti... A "rendszerváltás " után 27 évvel ezt így - ráadásul ilyen pozícióból - bedobni a köztudatba... inkább nem minősítem.
Idézet
 
 
+12 #5 Önkormányzati köztsztviselő 2017-08-01 10:21
Rendkívül méltatlan ez a mellébeszélés. Elvettek hatáskört az önkorányzatoktó l? Azokhoz a hatáskörökhöz kapcsolódva akkor elment az azon a területen dolgozók többsége. Az itt maradó hatáskörökhöz van ugyan még ember, azonban a mégis távozók helyére már szinte lasszóval sem foghatók újak a méltatlan bérhelyzet miatt. Tehát vannak ugyan kötelezően ellátandó hatáskörök, de lassan nincs aki ellássa megfelelően a munkát. Ha az a terv, hogy leépítsék módszeresen az önkormányzatoka t, ellehetetleníts ék, az emberek legyenek elégedetlenebbe k egyre inkább az ellenhetetlenül t, be nem töltött álláshelyek miatt nehézkes ügyintézés miatt, akkor arról meg az a véleményem, hogy ettől tisztességesebb lett volna elvinni minden hatáskört. Gusztustalan így sakkban tartani a tisztességes é lelkiismeretes önkormányzati köztisztviselők et, akik többségében lokálpatrióták, azért maradnak. Lelkiismeretből . Arról meg nyomdafestéket nem tűrő véleményem van, hogy milyen parasztvakítás zajlik az egyeztető tárgyalásokon, milyen "ajánlatokkal" akarják ennek a 9 éve váró rétegnek a szemét kitolni. Túlzás nélkül állítom, hogy hülyének nézik őket.
Idézet
 
 
+5 #4 Közalkalmazott 2017-08-01 10:15
És akkor mi van a közalkalmazotta kkal? 2018-ban 36 év jogviszonnyal és egy diplomával már a minimálbért is meg lehet keresni! A közalkalmazotta król nagyon hallgat mindenki pedig mi is itt vagyunk. A közalkalmazotti bértábla sem változott 2008 óta. Már lassan kiürülnek az irodák mert mindenki elmegy más területre dolgozni, pedig nélkülünk nem működik a rendszer mi is ott vagyunk!
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hirdetés

Kiemelt témák hozzászólásai

 • Az önkormányzati köztisztviselők nek - 37.000.-fő - sztrájkolni kell, mert 11. é... Tovább...
 • Ez csak azt jelenti, hogy a közös hivatalokat fenntartó önkormányzatokn ak keves... Tovább...
 • Az 1990-es évek végén azért vezették be sok településen az ipa-t, mert azt mondt... Tovább...
 • én négy éve vagyok közmunkás egy hivatalban, nagyon nem apró-cseprő ügyekkel lát... Tovább...
 • Milyen lehetősége lesz az önkormányzatokn ak, hogy ha megszűnik ez a program? Ne... Tovább...
 • A követelés már kevés. Általános sztrájk kell, a közszolgálatban dolgozók azonna... Tovább...
 • [quote name="Laci"]Köz munka cigány munka Tovább...
 • Egyetértek, valóban kényelmes nekik, azt tapasztalom, tetszik a közmunkásoknak, ... Tovább...
 • Lehet, hogy sokan "megköveznek" azért amit most leírok, de én úgy gondolom, hogy... Tovább...
 • Ez a kis ország teljesen kettészakadt - van Budapest meg a fejlett Dunántúl, az ... Tovább...
 • Tisztelt Elnök Úr! Köszönet munkádért, de mikor fognak velünk kistelepülési veze... Tovább...
 • Hát meglátjuk, de azért erre a váltásra nem biztos, hogy büszkén emlékszik majd ... Tovább...
 • Arról miért nem beszél senki, hogy a kormányhivatalo k kormánytiszvise lői ezent... Tovább...
 • A közigazgatásban évek óta zajló átalakítások, jogszabályválto zások, létszámleé... Tovább...
 • Közmunka nem munka hely mert az ember ég alatt dolgozik . Tovább...