Hirdetés
Felgyorsul az ügyintézés az önkormányzatoknál PDF Nyomtatás E-mail
2017. június 27. kedd, 08:00

irodaiCsökkenthetők az adminisztrá­ciós költségek, és rövidülhet az ügyintézési idő annak a szoftvernek a segítségével, amelyhez 2019. január 1-jéig minden önkormányzat hozzájut. A helyhatóságokon dolgozó kollégák az interneten keresztül férhetnek hozzá például az ingatlan-nyilvántartásoz és az ügyfélszolgálati feladatokat támogató csomagokhoz – írja a Magyar Idők.

Az adminisztratív terhek csökkentésének jegyében – és az azonos című konstrukció keretében – jutott 1600 önkormányzat a tevékenységét megkönnyítő szoftverhez. Az úgynevezett ASP-modell lényege, hogy a helyhatóságok egy böngészőprogram segítségével az interneten keresztül – felhőalapú rendszerben – vehetik igénybe a távoli szolgáltató központtól a munkájukhoz szükséges szoftvereket, alkalmazásokat. Ezáltal hatékonyabbá válik az önkormányzati ügyintézés – közölte lapunkkal a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség, amely 17,896 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült a rendszer kifejlesztéséhez.

Az ASP tartalmazza az önkormányzati gazdálkodást, az ingatlanvagyon-nyilvántartást, a helyi adóztatást, az ipari és kereskedelmi feladatokat, az iratkezelést támogató integrált szakrendszereket, továbbá az ügyfélszolgálati feladatokat támogató csomagokat. Ezek együttesen biztosítják a korszerű és ügyfélbarát elektronikus ügyintézéshez szükséges technológiát. A cél, hogy az önkormányzati ASP-központ felállítása eredményeként kialakult keretrendszer és szakrendszerek 2019. január 1-jétől az összes magyarországi település helyhatósága számára elérhetők legyenek. Az újonnan felállítandó adattárház az ASP szakrendszereiből és a Magyar Államkincstár (MÁK) adatbázisaiból érkezett információkat központosítottan kezeli, a hatályos adatvédelmi előírásoknak megfelelően. A szakrendszerek integrációjával megszüntethetők az ügyviteli és az adminisztrációs párhuzamosságok, csökkenthetők az eljárási költségek, és lerövidülhet az ügyintézési idő.

Az ügynökség vezetésével megvalósuló projektben konzorciumi tagként vesz részt a MÁK mellett a Belügyminisztérium is. A fejlesztésben a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt., a Kincsinfo Kft., az IdomSoft Zrt. és a Kopint-Datorg Informatikai és Vagyonkezelő Kft. vett részt.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+1 #6 Anno2 2017-06-29 08:52
Ez is olyan mint az EAK? Majdnem 3 évbe került, hogy a dátumok után ne kelljen pontot tenni. Minden programfrissíté skor az addig használt funkciók valamelyike nem működik. Ez így normális?
Idézet
 
 
+3 #5 varázsló 2017-06-28 07:57
*** az egész: csak a pénzügyi rész volt fontos - nézzék Pesten, hogy mit tudnak még elvenni tőlünk -, sehol az iktatóprogram, sehol az ipar- és kereskedelmi nyilvántartás....
DE VALAKI MEGINT JÓL JÁRT...
Idézet
 
 
+3 #4 kétkedő 2017-06-27 15:53
A cél nem rossz, majd amikor minden pontja jól fog működni, akkor tényleg jobb lesz, de most inkább hátráltat, mint előre visz.
Idézet
 
 
+4 #3 logen 2017-06-27 13:03
Az asp annyira jó, imádom. Csak gombokat kell nyomkodni, a program minden mást megcsinál. Ne féljetek tőle, aki még nem csatlakozott, az is megtudja hamarosan.Kezde ményezni fogom az utónévkönyvbe is a felvételét.
Idézet
 
 
+24 #2 príma 2017-06-27 12:37
saját tapasztalat: amit eddig percek alatt el tudtam végezni, ugyanazt most az ASP programmal 3-4 X annyi időt vesz igénybe. A program lassú és hiányos...
Idézet
 
 
+40 #1 lófasz és estifény 2017-06-27 08:43
Hú micsoda propaganda szöveg ez már megint. A helyzet azért nem ennyire rózsás, és nem lesz ez hejj de jó, és hejj de gyors rendszer. Már most, amikor még csak a kis hivatalok csatlakoztak is sűrű a beakadás, ezen kívül az ügymenet inkább lassul, mint gyorsul, sok plusz baromságot beleraktak, ami eddig automatikusan ment. Nem is beszélve arról, hogy adattisztítás címszó alatt mennyi baromságot megcsináltatnak az emberrel, ami persze férjen bele a munkaidejébe, az asp pályázatban van rá fedezet, viszont azt általában elviszi a pénzügy és egyéb területek migrációja, így az adós meg csak szopik a programmal.
Hasonló nagy propaganda szöveget szívesen hallgatnék meg arról, hogy milyen jó az önkormányzati köztisztviselők nél bevezetett életpálya modell, hogy mennyivel többet fogunk keresni, és a középfokú végzettségűek sem csak minimálbér emelés következtében keresnek többet. Bár ilyet szerintem mostanában nem fogunk hallani.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hirdetés

Kiemelt témák hozzászólásai

 • ...f@a.... ennyi a véleményem! Tovább...
 • Ez konkrétan egy nyilt "szembe köpés" a közszféra azon tagjaival szemben akiknek... Tovább...
 • A köztisztviselő meg dögöljön éhen!!! Az igazság az, hogy valószínű már a válasz... Tovább...
 • Az egyházak majd lebonyolítják a szavazást. A TÖOSZ a javaslatával nem az önkorm... Tovább...
 • A TÖOSZ 2017. augusztusában javaslatot tett le a kormány asztalára, mely szerint... Tovább...
 • Na ez az, amire már végképp nem lehet semmit írni. Tovább...
 • Semmi értelme az ilyen jellegű akciónak, folyamatos sztrájk vagy béremelés. Mind... Tovább...
 • Az önkormányzatokb ól menekülnek el a köztisztviselők a kormányhivatalo k irányá... Tovább...
 • Ó ez a sok hozzáértő! Aki nem elég hatékony a közszférában - nyugodt lehet az is... Tovább...
 • Igen, közel 40 év szakmai munka után valóban nem lehet mit hozzátenni a csakéski... Tovább...
 • A 60.000 Ft-os illetményalapná l is csak a felsőfokú végzettségűekne k. Ha utána... Tovább...
 • Talán nem csak Pestre kéne tolni minden céget, meg egyáltalán bármit, és nem "Ki... Tovább...
 • "Ha ez nem történik meg rövid időn belül, az önkormányzati igazgatásnak és ezzel... Tovább...
 • Érdemi béremelést az önkormányzati igazgatásban dolgozó köztisztviselők nek!!!Ez... Tovább...
 • Nem fognak"élni a lehetőséggel". Anonimitás ide vagy oda, érzik, tudják, hogy ne... Tovább...
Hirdetés