Hirdetés
Felgyorsul az ügyintézés az önkormányzatoknál PDF Nyomtatás E-mail
2017. június 27. kedd, 08:00

irodaiCsökkenthetők az adminisztrá­ciós költségek, és rövidülhet az ügyintézési idő annak a szoftvernek a segítségével, amelyhez 2019. január 1-jéig minden önkormányzat hozzájut. A helyhatóságokon dolgozó kollégák az interneten keresztül férhetnek hozzá például az ingatlan-nyilvántartásoz és az ügyfélszolgálati feladatokat támogató csomagokhoz – írja a Magyar Idők.

Az adminisztratív terhek csökkentésének jegyében – és az azonos című konstrukció keretében – jutott 1600 önkormányzat a tevékenységét megkönnyítő szoftverhez. Az úgynevezett ASP-modell lényege, hogy a helyhatóságok egy böngészőprogram segítségével az interneten keresztül – felhőalapú rendszerben – vehetik igénybe a távoli szolgáltató központtól a munkájukhoz szükséges szoftvereket, alkalmazásokat. Ezáltal hatékonyabbá válik az önkormányzati ügyintézés – közölte lapunkkal a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség, amely 17,896 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült a rendszer kifejlesztéséhez.

Az ASP tartalmazza az önkormányzati gazdálkodást, az ingatlanvagyon-nyilvántartást, a helyi adóztatást, az ipari és kereskedelmi feladatokat, az iratkezelést támogató integrált szakrendszereket, továbbá az ügyfélszolgálati feladatokat támogató csomagokat. Ezek együttesen biztosítják a korszerű és ügyfélbarát elektronikus ügyintézéshez szükséges technológiát. A cél, hogy az önkormányzati ASP-központ felállítása eredményeként kialakult keretrendszer és szakrendszerek 2019. január 1-jétől az összes magyarországi település helyhatósága számára elérhetők legyenek. Az újonnan felállítandó adattárház az ASP szakrendszereiből és a Magyar Államkincstár (MÁK) adatbázisaiból érkezett információkat központosítottan kezeli, a hatályos adatvédelmi előírásoknak megfelelően. A szakrendszerek integrációjával megszüntethetők az ügyviteli és az adminisztrációs párhuzamosságok, csökkenthetők az eljárási költségek, és lerövidülhet az ügyintézési idő.

Az ügynökség vezetésével megvalósuló projektben konzorciumi tagként vesz részt a MÁK mellett a Belügyminisztérium is. A fejlesztésben a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt., a Kincsinfo Kft., az IdomSoft Zrt. és a Kopint-Datorg Informatikai és Vagyonkezelő Kft. vett részt.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+1 #6 Anno2 2017-06-29 08:52
Ez is olyan mint az EAK? Majdnem 3 évbe került, hogy a dátumok után ne kelljen pontot tenni. Minden programfrissíté skor az addig használt funkciók valamelyike nem működik. Ez így normális?
Idézet
 
 
+3 #5 varázsló 2017-06-28 07:57
*** az egész: csak a pénzügyi rész volt fontos - nézzék Pesten, hogy mit tudnak még elvenni tőlünk -, sehol az iktatóprogram, sehol az ipar- és kereskedelmi nyilvántartás....
DE VALAKI MEGINT JÓL JÁRT...
Idézet
 
 
+3 #4 kétkedő 2017-06-27 15:53
A cél nem rossz, majd amikor minden pontja jól fog működni, akkor tényleg jobb lesz, de most inkább hátráltat, mint előre visz.
Idézet
 
 
+4 #3 logen 2017-06-27 13:03
Az asp annyira jó, imádom. Csak gombokat kell nyomkodni, a program minden mást megcsinál. Ne féljetek tőle, aki még nem csatlakozott, az is megtudja hamarosan.Kezde ményezni fogom az utónévkönyvbe is a felvételét.
Idézet
 
 
+24 #2 príma 2017-06-27 12:37
saját tapasztalat: amit eddig percek alatt el tudtam végezni, ugyanazt most az ASP programmal 3-4 X annyi időt vesz igénybe. A program lassú és hiányos...
Idézet
 
 
+40 #1 lófasz és estifény 2017-06-27 08:43
Hú micsoda propaganda szöveg ez már megint. A helyzet azért nem ennyire rózsás, és nem lesz ez hejj de jó, és hejj de gyors rendszer. Már most, amikor még csak a kis hivatalok csatlakoztak is sűrű a beakadás, ezen kívül az ügymenet inkább lassul, mint gyorsul, sok plusz baromságot beleraktak, ami eddig automatikusan ment. Nem is beszélve arról, hogy adattisztítás címszó alatt mennyi baromságot megcsináltatnak az emberrel, ami persze férjen bele a munkaidejébe, az asp pályázatban van rá fedezet, viszont azt általában elviszi a pénzügy és egyéb területek migrációja, így az adós meg csak szopik a programmal.
Hasonló nagy propaganda szöveget szívesen hallgatnék meg arról, hogy milyen jó az önkormányzati köztisztviselők nél bevezetett életpálya modell, hogy mennyivel többet fogunk keresni, és a középfokú végzettségűek sem csak minimálbér emelés következtében keresnek többet. Bár ilyet szerintem mostanában nem fogunk hallani.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hirdetés

Kiemelt témák hozzászólásai

 • "Kivégezhetik a kistelepüléseke t" cikk Lehet, hogy nem is kellenek köztisztvise... Tovább...
 • Szeretném, ha a szakszervezet nekünk is kiharcolná jövő évtől a 240.000.-Ft-os m... Tovább...
 • Kérdezném Schmidt Jenő elnök úrtól, hogy az ún. fejpénz emelés hány %-os béremel... Tovább...
 • Bámulatos. A fejpénz a finanszírozási oldalt érinti. Így is alul van finanszíroz... Tovább...
 • Köztisztviselő kollégák megismétlem, ha mi nem állunk ki saját magunkért, akkor ... Tovább...
 • Ilyet még nem pipáltam az oldalon. Mivel a jeligés névben szerepelt a v betű és ... Tovább...
 • Igen ismerős a módszer mi gyermekétkeztet éshez kaptunk plusz támogatást. Rögtön... Tovább...
 • Rossz az időzítés és rövid az időtartam. Gyenge az érdekérvényesít ési képesség,... Tovább...
 • Azért itt keverik a szezont a fazonnal. A szolgáltatói nyilvántartást nem a MÁK ... Tovább...
 • Mi bejelentettük!A rendszám változása fontos dolog!A szolgáltatás az adott rends... Tovább...
 • A Járási Hivatal nem tudja lebonyolítani a választást, sem megfelelően képzett e... Tovább...
 • Nálunk áramszünet lesz, 8 h -16 h -ig. :-) szóval mi ráhúzunk a két órára :-)) A... Tovább...
 • Hajrá! Az Önkormányzatok meg dalolva biztosítanak nekik helyet, meg mindent? Re... Tovább...
 • Nem vesznek minket semmibe...... Majd a járás lebonyolítja a választást. Tovább...
 • A mi hivatalunk is csatlakozhatott volna, még a polgármesterünk is szorgalmazta,... Tovább...
Hirdetés