Hirdetés
20 éves
Hirdetés
Ma 2018. okt. 22., hétfő, Előd napja van. Holnap Gyöngyi napja lesz.
ETK Önkormányzati Klub regisztráció

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Mi lenne az új közigazgatási bíróságok dolga? PDF Nyomtatás E-mail
2011. január 03. hétfő, 11:00

retvari_benceKözigazgatási és közérdekvédelmi bíróságok felállításának tervéről is beszélt egy interjúban Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára. Úgy vélte, ezek még ebben a ciklusban megalakulhatnak, ha az országgyűlés tavasszal, az alkotmány vitájában elfogadja az elképzelést.

 

A korrupció elleni fellépést is erősíthetné az tervek szerint önálló, egységes közigazgatási bírósági rendszer felállítása, amelyben e bíróságok közérdekvédelmi feladatokat is elláthatnának – mondta a Magyar Nemzetnek adott interjúban az államtitkár. Ellenőriznék például önkormányzati döntések célszerűségét, indokoltságát, emellett vizsgálnák a közpénzek felhasználását, és politikusok felelősségének kérdésében is állást foglalhatnának.

Van olyan javaslat, amely szerint a közbeszerzéseknél felmerülő jogi problémák rendezése is e testületek feladat lenne. Ugyancsak ezek döntenének a közigazgatási dolgozók munkaügyi pereiben, a közbeszerzési jogvitákban, és távol tarthatnák a közpénztől azokat, akik korábban megdézsmálták az állami vagyont.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+5 #4 Róka 2011-01-08 17:16
Kedves Haragos, hadd magyarázzam el a hisztéria okát. Magyarország a korlátlan lehetőségek útja helyett a korlátlan hatalomét választotta. Ahogy mondod, az ország többsége az ambíciózus minsizterelnökk el karöltve. De nekem pl. az is fájni tud, ha nem engem, hanem a jól dolgozó kollégámat küldik el indoklás nélkül, és azt is sajnálnám, hogy a barátom kedvenc rádióját lehetetlenítené k el bírságokkal, akkor is, ha nézeteivel nemigen értek egyet. A hisztéria átmeneti, és szerintem is túlzások hangzanak el, de a figyelmeztetés jogos.
Idézet
 
 
-2 #3 Haragos 2011-01-08 16:53
Ha már a közérdekvédelem től is aggódnak a tiszelt hozzászólók, akkor nincs min csodálkozni a médiatörvény miatti hiperhisztérián . Ahol vadul lehet bírálni a médiatörvényt, diktatúrát kiáltani, utálni a miniszterelnökö t, miközben az ország tobbsége a kormány mögött áll, ott hol van a sajtószabadság- világvége?
Idézet
 
 
0 #2 Herényi 2011-01-08 13:02
A közérdekvédelem bírói útra való terelése egy újabb hungarikum az én ismereteim szerint. A köz védelme üdvös, de ki tudja jogszabályokra bontottan meghatározni, mi minősül annak? Nem látom a filozófia véleménycsatáka t, amelyek az egyéni szabadságjogok és a közösség jogos előnybe részesítésének határeseteit feszegetné. Nehogy valami régmúltra emlékeztető eljárásvilág alakuljon ki! Mert aztán jöhet az erkölcsrendőrsé g, meg hasonlók, a végén a gondolatrendőrs éggel. A közérdeket semmibe vevő vállalkozók, ügyeskedők, színesfémgyűjtő k, vagy akárcsak hangoskodó lakók, stb. megregulázása javítja a közhangulatot, de eközben sem nélkülözhetjük a jogbiztonságot, és természetes szabadságjogain kat. Tartsuk a szellemet a palackban, ha lehet.
Idézet
 
 
+3 #1 Dr. Teleg György 2011-01-04 18:54
A közigazgatási bíróságok felállítását - mondjatni visszaállítását - kifejezetten kívánatos, pozitív dolognak tartom. Ehhez képest nagy érdeklődéssel olvastam a szóban forgó nyilatkozatot, annak azonban egy kitétele megdöbbentett, és szeretném remélni, hogy csak téves értelmezésről vagy elírásról van szó. E szerint ugyanis a közigazgatási bíróságok feladata lenne – egyebek között – az „önkormányzati döntések célszerűsége, indokoltsága” elbírálása, nyilván egy-egy perben. Ez nemcsak a hatályos alkotmánnyal megy szembe, akár tételesen is, hanem ellentmond az új alkotmány szabályozási elveinek is. Ez ugyanis, igen helyeselhető módon, a következőket mondja „a helyi képviselő-testü let a törvényben meghatározott vagy az önként vállalt feladat-hatáskö rei ellátása során önállóan szabályoz és igazgat, döntése csak törvényességi okból vizsgálható felül”.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hirdetés