Hirdetés
20 éves
Hirdetés
Ma 2018. okt. 22., hétfő, Előd napja van. Holnap Gyöngyi napja lesz.
ETK Önkormányzati Klub regisztráció

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Választások után, a szakadék előtt? PDF Nyomtatás E-mail
2010. október 07. csütörtök, 06:00

svajci_frankA települési önkormányzatok megújuló vezetése hamar szembesül a helyhatóságok irdatlan adósságállományával. 2011-ben összességében 250-300 milliárd forintos lyuk keletkezik az önkormányzatok gazdálkodásában.

 

A helyhatóságok eladósodása kétféle tényezőből ered – írja címlap-összeállításában a csütörtökön megjelent Figyelő. Egyrészt a központi költségvetés az elmúlt években egyre kevesebb pénzt adott nekik egyre több feladatra, másrészt a helyhatóságok között is volt olyan, amely felelőtlenül gazdálkodott. A keletkező hiányt a bankok örömmel finanszírozták hitelekkel, illetve az önkormányzatok által kibocsátott, főként deviza alapú kötvények lejegyzésével.

Vigvári András, a Budapesti Gazdasági Főiskola intézetvezetője a probléma gyökerét abban látja, hogy az önkormányzatok esetében olyan szereplő vett fel hitelt, bocsátott ki kötvényt, amelynek nincs, vagy alig van saját bevétele. Ilyen például a megyei önkormányzatok, a kisebb városok vagy a községek többsége.

A szektor kötvényeinek túlnyomó része hosszú futamidejű. Olyan beruházásokra szokás ilyet kibocsátani, amelyeknél az adósság a használati díjból megtérül, mint például egy önkormányzati közműcég. Napi kiadásokat, folyó költségeket azonban nem ilyen módon kellene finanszírozni. A közgazdász becslései szerint a körülbelül 1000-1200 milliárdos adósságállomány nagyjából 20-25 százalékát az önkormányzatok rövid lejáratú hiteleik kiváltására használták fel.

Az idén a kötvényállomány 10 százaléka után kell megkezdeni a tőketörlesztéseket, jövőre további egynegyedük, a következő évben pedig további egyharmaduk után. Jelenlegi árfolyamon számolva tehát az idén 35-40 milliárd forinttal duzzadhatnak a helyhatóságok kiadásai csak ezt a tételt nézve, jövőre hozzávetőlegesen 100 milliárddal, 2012-ben pedig 120 milliárd forinttal.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hirdetés