Hirdetés
20 éves
Hirdetés
Ma 2018. okt. 22., hétfő, Előd napja van. Holnap Gyöngyi napja lesz.
ETK Önkormányzati Klub regisztráció

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Most három választásmentes év következik PDF Nyomtatás E-mail
2010. október 04. hétfő, 20:34

reformA Fidesz páratlanul erős hatalmi pozíciókkal a háta mögött kezdhet neki a kormányzás érdemi időszakának, ami egyszerre lehet előny és hátrány. Ez elvben kiváló lehetőséget ad a kormány által is előrevetített „strukturális reformok”, átalakítások megkezdéséhez.

 

Az átalakítások a jelenleg túlnyomó többségében fideszes vezetés alá kerülő önkormányzatokat érinteni fogják, mivel szükség lehet centralizációra, bizonyos feladatok állami kézbe vételére, az önkormányzatok szerepének újragondolására. A győzelem megünneplése után így a Fidesz számára az egyik legnagyobb kérdés, hogy a kormány törekvéseit mennyire lesz képes összeegyeztetni a Fidesz helyi érdekeivel – írja gyorselemzésében a Political Capital blogoldalán László Róbert.

Néhány kiragadott mondat a választás utáni erőviszonyokról:

A fővárosban Demszky Gábor utoljára 1998-ban tudta megszerezni a szavazatok abszolút többségét, Tarlós Istvánnak idén még az átszavazók nélkül is sikerült volna. A 19 megyei közgyűlésben is magabiztosan megszerezte a mandátumok abszolút többségét a Fidesz, nem lesz tehát olyan izgalom, mint négy éve Heves megyében.

A Jobbik megyei eredményei jelentősen gyengébbek a tavaszihoz képest: áprilisban még 8, most viszont csak 3 megyében tudta megszerezni az ezüstérmet. Somogy megyében a Somogyért Egyesületé a második hely, a többi 15 megyében a szocialistáké.

A megyei jogú városok többségének vezető pozícióját már négy évvel ezelőtt megszerezte a Fidesz, idén viszont Szeged kivételével mindenhol a kormánypárt adja a polgármestert.

Korábban elképzelhetetlen méreteket öltött a Fidesz előretörése a fővárosi kerületekben is: 19 kerület polgármesterét adhatják, és három további kerületben övék a képviselőtestületi többség is. A fővárosban a szocialisták a minimum elvárásnál valamivel jobban teljesítettek.

A politikailag még többé-kevésbé releváns 10 ezer fölötti településeken is szembeszökő a Fidesz dominanciája. Az MSZP-nek megmaradt Ajka, Dorog, Kazincbarcika, Komárom, Makó, Nyírbátor, Sajószentpéter, Szentes és Tiszaújváros polgármesteri széke, a Jobbik pedig kizárólag Tiszavasvárin tudott győzni.

Ossza meg a bejegyzést

 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hirdetés