Hirdetés

karacsony

20 éves
Hirdetés
Ma 2018. dec. 17., hétfő, Lázár és Olimpia napja van. Holnap Auguszta napja lesz.
ETK Önkormányzati Klub regisztráció

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Fizetésképtelen önkormányzatok PDF Nyomtatás E-mail
2011. augusztus 09. kedd, 07:00

no_moneyAz önkormányzatok legsúlyosabb gondja az eladósodottság: döntően a kötvénykibocsátásból származó hitelállományuk 1250 milliárd forintra rúg. Ennek 85 százaléka frankalapú – írja elemzésében a Magyar Hírlap.

 

Az önkormányzatok adóssága 2005 és 2010 között a négyszeresére nőtt: tulajdonképpen a kötvénykibocsátás a rendszer „atombombája”. Míg 2005-ben – amikor még nem voltak kötvénykibocsátások – 338 milliárd forint volt a helyhatóságok összesített hitelállománya, ez az összeg 2010-ben felkerekítve már 1250 milliárd forint volt. A PwC könyvvizsgáló cég nemrég megjelent elemzése szerint 2007-től kezdődően váltak népszerűvé az önkormányzatok körében a kötvénykibocsátások, mivel alacsonyabb kamat mellett adósodhattak el, és törlesztési moratóriumot kaptak. Az elemzés szerint a teljes önkormányzati kötvényállomány 85 százaléka svájcifrank-alapú. Vagyis – a magyar háztartások mellett – a helyhatóságok körében is népszerűségnek örvendett a devizában történő eladósodás, most viszont beütött a krach. Hiszen a törlesztési moratórium sok esetben lejár, és így a drágább frank mellett jelentkező fizetési kötelezettségek teljesítése rendkívüli terhet ró a helyi költségvetésekre.

A napokban több önkormányzati vezető is kérte a visszafizetések törlesztési idejének meghosszabbítását.

Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke az önkormányzati kölcsönök tőketörlesztésének egy évvel való elhalasztását kérte a miniszterelnöktől, illetve a kormányfő közbenjárását kérte a bankoknál. Ezzel szemben Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének társelnöke szerint nem egy, hanem három évre lenne szükség. Szita a Magyar Rádiónak azt mondta: a településeknek is a lakosságihoz hasonló átmeneti árfolyamrögzítés jelentené a kiutat.

Bár az önkormányzati szövetségek a megoldás módját máshogy képzelik, egyöntetűen sokat várnak attól, hogy a kormány átalakítja a helyhatóságok feladatkörét és finanszírozását. Eközben az önkormányzatok abban is bíznak, hogy előbb-utóbb fellendül a gazdaság, ha ugyanis nőnek a helyi bevételeik, a hiteleket is könnyebben fogják törleszteni. A Magyar Bankszövetség szerint az önkormányzatoknak egyenként kell leülniük tárgyalni saját bankjukkal. A Népszabadságnak nyilatkozó Lázár János már jelezte: Hódmezővásárhelyen külön megállapodást kötöttek a hitelező bankkal, s maga, a Magyar Bankszövetséghez hasonlóan, erre ösztökélné a többi települési önkormányzatot is, mert egyedi megoldásokban kellene gondolkodni. A Fidesz frakcióvezetője, Hódmezővásárhely polgármestere kiemelte azt is, hogy kizártnak tart bármilyen, feltétel nélküli, rendszerszintű önkormányzati konszolidációt. Szerinte beláthatatlan következménye lenne annak, ha az állam a működési forrásokat átvenné a településektől. Ugyanakkor nem kérdéses szerinte, hogy az önkormányzati finanszírozást át kell alakítani.

Elemzők szerint a legrosszabb időben szóltak az önkormányzatok a törlesztések egyéves elhalasztása érdekében.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+9 #1 tény 2011-08-09 11:34
2006. óta a településeken Fideszes többség volt a képviselő-testü letekben. Akkor hogy is van ez a fizetésképtelen önkormányzatok. ..?
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hirdetés