Hirdetés
20 éves
Hirdetés
Ma 2018. jún. 22., péntek, Paulina napja van. Holnap Zoltán napja lesz.
ETK Önkormányzati Klub regisztráció

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Fizetésképtelen önkormányzatok PDF Nyomtatás E-mail
2011. augusztus 09. kedd, 08:00

no_moneyAz önkormányzatok legsúlyosabb gondja az eladósodottság: döntően a kötvénykibocsátásból származó hitelállományuk 1250 milliárd forintra rúg. Ennek 85 százaléka frankalapú – írja elemzésében a Magyar Hírlap.

 

Az önkormányzatok adóssága 2005 és 2010 között a négyszeresére nőtt: tulajdonképpen a kötvénykibocsátás a rendszer „atombombája”. Míg 2005-ben – amikor még nem voltak kötvénykibocsátások – 338 milliárd forint volt a helyhatóságok összesített hitelállománya, ez az összeg 2010-ben felkerekítve már 1250 milliárd forint volt. A PwC könyvvizsgáló cég nemrég megjelent elemzése szerint 2007-től kezdődően váltak népszerűvé az önkormányzatok körében a kötvénykibocsátások, mivel alacsonyabb kamat mellett adósodhattak el, és törlesztési moratóriumot kaptak. Az elemzés szerint a teljes önkormányzati kötvényállomány 85 százaléka svájcifrank-alapú. Vagyis – a magyar háztartások mellett – a helyhatóságok körében is népszerűségnek örvendett a devizában történő eladósodás, most viszont beütött a krach. Hiszen a törlesztési moratórium sok esetben lejár, és így a drágább frank mellett jelentkező fizetési kötelezettségek teljesítése rendkívüli terhet ró a helyi költségvetésekre.

A napokban több önkormányzati vezető is kérte a visszafizetések törlesztési idejének meghosszabbítását.

Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke az önkormányzati kölcsönök tőketörlesztésének egy évvel való elhalasztását kérte a miniszterelnöktől, illetve a kormányfő közbenjárását kérte a bankoknál. Ezzel szemben Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének társelnöke szerint nem egy, hanem három évre lenne szükség. Szita a Magyar Rádiónak azt mondta: a településeknek is a lakosságihoz hasonló átmeneti árfolyamrögzítés jelentené a kiutat.

Bár az önkormányzati szövetségek a megoldás módját máshogy képzelik, egyöntetűen sokat várnak attól, hogy a kormány átalakítja a helyhatóságok feladatkörét és finanszírozását. Eközben az önkormányzatok abban is bíznak, hogy előbb-utóbb fellendül a gazdaság, ha ugyanis nőnek a helyi bevételeik, a hiteleket is könnyebben fogják törleszteni. A Magyar Bankszövetség szerint az önkormányzatoknak egyenként kell leülniük tárgyalni saját bankjukkal. A Népszabadságnak nyilatkozó Lázár János már jelezte: Hódmezővásárhelyen külön megállapodást kötöttek a hitelező bankkal, s maga, a Magyar Bankszövetséghez hasonlóan, erre ösztökélné a többi települési önkormányzatot is, mert egyedi megoldásokban kellene gondolkodni. A Fidesz frakcióvezetője, Hódmezővásárhely polgármestere kiemelte azt is, hogy kizártnak tart bármilyen, feltétel nélküli, rendszerszintű önkormányzati konszolidációt. Szerinte beláthatatlan következménye lenne annak, ha az állam a működési forrásokat átvenné a településektől. Ugyanakkor nem kérdéses szerinte, hogy az önkormányzati finanszírozást át kell alakítani.

Elemzők szerint a legrosszabb időben szóltak az önkormányzatok a törlesztések egyéves elhalasztása érdekében.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
+9 #1 tény 2011-08-09 12:34
2006. óta a településeken Fideszes többség volt a képviselő-testü letekben. Akkor hogy is van ez a fizetésképtelen önkormányzatok. ..?
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hirdetés