Hirdetés

karacsony

20 éves
Hirdetés
Ma 2018. dec. 17., hétfő, Lázár és Olimpia napja van. Holnap Auguszta napja lesz.
ETK Önkormányzati Klub regisztráció

Bejelentkezés

Miért érdemes regisztrálni?

Fizetésképtelen lett Csurgó városa is PDF Nyomtatás E-mail
2011. augusztus 01. hétfő, 06:00

 

csurgo_varoshazaRendkívüli testületi ülést hívtak össze Csurgón, mert a város a teljes fizetésképtelenség állapotába jutott. Azonnali hitelfelvételre lenne szüksége, de a számlavezető bank csak a költségvetés egyensúlyát helyreállító intézkedési terv elfogadása után adna újabb hitelt, sőt az augusztussal lejáró folyószámlahitelt sem hosszabbítja meg ellenkező esetben.

Az előterjesztett költségcsökkentésből néhány elem: a környező települések 13 milliós hozzájárulással tartoznak, amit Csurgó hitelez, ugyanakkor az oktatási intézménynek állományi létszáma, a nem kötelező szolgáltatásaik is túlzás. A városi könyvtár és múzeumnál felmerült az utóbbi bezárása. A bölcsődét áthelyeznék az óvodába, a régi rendelő épületének eladását 125 millió forinttal bekalkulálták. A városgazdálkodási kft.-ben felére csökken a létszám, a képviselők lemondanak tiszteletdíjukról, az alpolgármester fele illetményéről. A polgármesteri hivatalban ötfős létszámcsökkentés; sporttámogatások és segélyek csökkentése. A működési kiadások csökkenése 153 millió, a fejlesztési bevétel növelése 150 milliót hozhat az elkészített intézkedési terv szerint – írta meg a sonline.hu.

„Csurgó jövője a tét” – hangoztatta Füstös János polgármester. A városban sok hamis információ terjed, de az elmúlt nyolc hónapban se képviselő, se lakos, se vállalkozó nem állt elő megoldási javaslattal. Augusztus 3-án már nem tud fizetést adni alkalmazottainak az önkormányzat, amúgy összesen 730 fő megélhetése (segélyezettek, közmunkások is) forog kockán, ez családostul a lakosság harmadát érinti. A kért 270 millióból 85 millió önhikit kaptak, ami a megyében a harmadik legtöbb, csakhogy 800 milliós a tartozás, ami felgyűlt hitelből és a beszállítók ki nem fizetéséből. A béreket hónapok óta hitelből fizetik.

„Ez az intézkedési terv általános, de csak az első lépcső, újabbak követik” – jellemezte a pillanatnyi helyzetet a polgármester. Csurgó 18 ezer embert szolgál ki, nem sérülhet a feladatellátás, és a város járásközponti címre pályázik. Az idők során az eddigi legrosszabb helyzet állt elő, amit közösen kell megoldani, egyébként a legrosszabbra is fel kell készülni - mondta. Horváth József alpolgármester szerint állami beavatkozásra lenne szükség.

Ossza meg a bejegyzést

 

Hozzászólások  

 
-1 #2 Pénzügyes 2011-08-01 16:54
Sajnos a mai világban minden megtörténhet. Nem cinikuskodni akarok, de nemrég e fórum hasábjain elhűlve olvastam, ha jól emlékszem valamelyik önkormányzati szövetség vezetőjének nyilatkozatát, melyben szinte természetesnek tartotta, a működési hiány hitelből való finanszírozását . A múlt, illetve a jelenlegi finanszírozási rendszerben, gazdasági feltételrendsze r keretében szerintem ez főbenjáró bűn. Mielőbb be kell dobni a törölközőt! Ez olyam mintha egy súlyos, mondjuk rákos betegség kezelését halogatnánk azzal, hogy majd az idő megoldja a problémát. Az idő megoldja a problémát!!! A végkifejletet nem akarom taglalni!!! A hitel még beruházások eseték is alaposan megfontolandó forrás! Mindenkit, a bankokat is lehet hibáztatni, de!!! Megítélésem szerint az önkormányzatok is felvették a mindenkori kormányzatok rossz gyakorlatát bár ez nemzetközi szinten is jellemző - hadd ne példálózzak - a költségvetési hiányoknak hitelből történő finanszírozását , bár nekik - lásd a jelenlegi kormányzatot intézkedéseit - sokkal több a mozgásterük, mint egy-egy önkormányzatnak . Bíznunk kel benne, hogy fel tudják pörgetni a gazdaságot, mert különben mi állampolgárok fogjunk minden - múltbeli jövőbeli - rossz döntés negatív hatását megszenvedni.
Idézet
 
 
+2 #1 T. Éva 2011-08-01 07:11
Egymás után, sorban. 10 év kiéheztetés után ez egy megállíthatatla n folyamat. És hamarosan az is bekövetkezhet, hogy a bankok működő önkormányzatok hiteleit mondják fel, mert láthatóan képtelenek a teljes összeget visszafizetni. Nálunk is ez a helyzet. Szerintem három hónapon belül be is fog következni. Központi mentőakció nélkül megáll az élet akár több millió állampolgár lakóhelyén. 2-300 milliárdot kellene a költségvetésből erre a célra félretenni, ha reális akar a kormány lenni.
Idézet
 

Szóljon hozzá!

Biztonsági kód
Frissítés

Hirdetés